om oss

Smakateljén – Stockholms mötesplats för smaknjutare

Historia

I mars 2016 öppnade Smakateljén. Efter att omsorgsfullt ha renoverat källarvalven från sent 1800-tal har vi numera en vinkällare, ett provningsrum och en skön lounge och bar med braskamin. I Smakateljén erbjuder vi en samlingsplats för nya smakupplevelser kring mat och dryck med tillbehör, och en mötesplats för människor nyfikna på att ständigt förnya sin smakrepertoar. Vi har gjort vårt yttersta för att skapa en varm miljö som ska vara välkomnande och skapa angenäm atmosfär.

 

Dryckesprovningar

Flera gånger i veckan erbjuder vi olika provningar och kulinariska kvällar där inte bara drycker utan alla sorters smaker står i centrum. Såväl generella som smalt inriktade provningar varvas med cocktailkurser, vinkurser, sortimentsprovningar, besök från vinmakare och temakvällar med mat och dryck som bas. Våra provningar och aktiviteter är öppna för alla och är helt utan krav på förkunskaper. Allt som behövs är att du är nyfiken och öppen med alla sinnen då många som varit hos oss kan intyga att man kan få sina gamla smakfördomar och cementerade smakuppfattningar utmanade och omprövade. Är du nybörjare på smakprovningar hjälper våra engagerade och ytterst kunniga provningsledare att hitta dofter, smaker och dina egna personliga preferenser. Du ökar din smaknjutning och dina kunskaper om smakkombinationer och blir därmed en bättre beställare på restaurang och en skickligare inköpare i butik.  Alla våra öppna provningar går att boka för grupper. Vid gruppbokningar kan vi anpassa tema, mat och dryck efter önskemål. Läs mer om våra dryckesprovningar här!

Medlemmar

Medlemmar i Smakateljén får 25% rabatt på ordinarie provningspriser och öppna specialtillställningar. På måndagar är medlemmar, och deras gäster, även välkomna på vår medlemskväll Måndagsklubben. Vi möts ett par timmar för ett specifikt tema; det kan vara en druva, en vinregion eller fokus på viss öl-, vin- eller spritsort; gästspel från olika producenter och importörer mm. Vi stiftar nya bekantskaper och avnjuter nya och kända smaker under professionell och opretentiös ledning av våra inspirerande provningsledare.
Läs mer om medlemskap och om Måndagsklubben här!

Våra lokaler och vår mat

Smakateljén är inrymt i en fastighet från tidigt 1800-tal och lokalerna totalrenoverades under 2015-2016. I vårt stora provningsrum bordsplacerar vi 24 personer vid formell provning, för sällskap och mindre formella provningar upp till 32 personer. För slutna sällskap kan vi bordsplacera upp till 40 personer.

Lokaler, fest & event 

Smakateljén är även tillgänglig att hyra för såväl företagsgrupper som privata sällskap. Vi har modern konferensteknik för möten, utbildningar, seminarier eller liknande och  lokalen lämpar sig utmärkt för middagar och andra bjudningar. Vi har eget cateringkök och ett eget eventbolag där vi arrangerar fester och evenemang för både privatpersoner och företag. Läs mer här!

Utöver våra egna evenemang är Smakateljén tillgänglig och lämpar sig mycket bra för arrangemang med eller utan kombinationer av dryckesprovningar och förtäring, till företag eller privata sällskap. Det går utmärkt att dekorera miljön för speciella temakvällar. Konferensmöjligheter i form av wifi, projektor, whiteboard, skissblock, ljudsystem mm finns att tillgå. Läs mer här!
Medlemmar har förmånspriser vid egna arrangemang i Smakateljén. Läs mer om medlemskap här!

Vi har ett eget kök som levererar måltider till alla olika sällskap för evenemang i och utanför Smakateljén, både till företag och privatpersoner. Läs mer på www.sharefood.se

Vi på smakateljén

I Smakateljén träffar du vår Källarmästare, våra provningsledare, vår servicepersonal och såklart våra medlemmar och gäster! När du besöker oss är någon av oss nedan på plats att välkomna dig. Våra populära provningsledare är certifierade och har lång erfarenhet och vi gör alla vårt yttersta för att du ska trivas hos oss ovasett sammanhang. Välkommen till oss!

Fredde Lindberg

vd
Mer information

Fredde är krögare och har hela fem krogar i bagaget. Som genuin vinälskare och entreprenör med ett ständigt flöde av olika projekt blev det naturligt att grunda en vinkällare med provningslokaler. Fredde är en livsnjutare och gourmet; ständigt på jakt efter nya smakupplevelser och möten kring mat och dryck. Han är även ansvarig för våra populära blindprovningar.

Andreas Vaple

Sommelier
Mer information

Andreas, en av delägarna i Smakateljén, är med sitt förflutna inom restaurang- och vinimportbranschen vår källarmästare och husets sommelier. Andreas håller flertalet av våra provningar och är även dryckesansvarig och teamledare för våra provningsledare. Han har dessutom ett förflutet som hyllad turnéledare, ljud- och ljustekniker och har dryga 3000 rockkonserter och flera större världsturnéer i ryggen. Andreas är upphovsmakare till vår populära 666-provning; med olika teman inom rock, musik och drycker i kombination med matchande tilltugg.

Eva Weckström

Sommelier
Mer information
Eva Weckström är sommelier med Advanced Certificate hos Brittiska WSET, The Wine and Spirit Educational Board; med lång erfarenhet från restaurangbranschen. Hon har förutom många år som restaurangchef, chefssommelier och hovmästarinna i Stockholm; bla på Ulla Winbladh och Villa Pauli, varit verksam i New York.
Hon har även ägnat sig under några år åt vinimport. Eva jobbar även som dryckesjournalist och är godkänd att sitta med på Systembolagets alla skribentprovningar. Hon är även en ytterst uppskattad provningsledare med ett brett register av expertis för många olika provningar inom mat och dryck.

Örjan Westerlund

Öl & Spritexpert
Mer information

Örjan är Sveriges mest lästa whisky- och ölguidesförfattare med över trettio böcker sålda i nära 300 000 exemplar och hittills översatta till sju språk. Örjan anlitas som sensorisk bedömare hos Vin & Sprit och som whiskydomare på Öl- och Whiskymässan. Med sin gedigna kunskap om dryckers framställning och historia, samt med en god portion humor, är han en ytterst uppskattad och underhållande provningsledare.

Stefan Spett

Ölexpert
Mer information

Stefan har ett långt förflutet inom restaurang. Numera har han hembryggning som huvudsysselsättning. Han har gjort många pilgrimsresor till ölmål i Belgien, Kalifornien, Colorado och andra platser med gott öl. Stefan kombinerar sina ölkunskaper med historier om de mest aparta och spännande saker vid sina ölprovningar.

Petri Kinnunen

Sommelier
Mer information

Petri driver VinAmbassadören som skapades för att erbjuda vinprovningar för andra än yrkesmänniskor, och han lyckas alltid entusiasmera och förmedla vinkunskap på ett prestigelöst och underhållande sätt. Efter 15 år som utbildare på Systembolaget är Petri regelbundet återkommande hos oss, där han håller vinprovningar med specialitet för mindre vinproducenter och speciella kvalitetsviner.

Finstilt & köpvillkor

}

Öppettider

Smakateljén håller öppet i samband med evenemang och provningar. Se kalender för mer information. Smakateljén är alltid bemannad minst en timme före provning. Övriga tider efter överenskommelse. Fullständiga serveringsrättigheter gäller mellan klockan 11.00-01.00. Det innebär att vi kan servera öl, vin & sprit.

Presentkort

Presentkort i olika valörer köper du i vår webbshop. Giltighetstid ett år från utfärdandet. Om inte hela beloppet utnyttjas får innehavaren ett tillgodobelopp att använda vid senare tillfälle.
Har du redan ett presentkort? Då kan du inte boka här i webbshoppen. Maila oss istället på info@smakateljen.se så hjälper vi dig.

Förtäring

All typ av mat kan ordnas men behöver beställas i förväg.

Betalning

Vi accepterar alla typer av betalkort. Swish företag finns. Smakateljén är kontantfritt! Fakturering kan ordnas men ska vara överenskommet i samband med bokning. Vi behöver då fakturaunderlag med kontaktperson, fullständig adress och org.nr.

Antal gäster

Vi har plats för 24 sittande deltagare på öppna evenemang. För grupper och specialevenemang kan vi ta emot fler efter överenskommelse.

v

Språk

Alla provningar hålls på svenska om inte annat anges. Vi kan även om så önskas, hålla provningar på engelska och spanska vilket då behöver göras upp i förväg.

}

Provningarnas längd

Varierar beroende på provning. Vanligtvis mellan 1,5 h och 2 h om inget annat anges.

}

Avbokning

Anmälan och bokning till våra öppna provningar är bindande men vid förhinder går det bra att överlämna platsen till någon annan. Vid frågor, förhinder eller förseningar – kontakta oss snarast så gör vi vårt bästa för att hjälpa till och boka om till ett nytt tillfälle.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet utanför vår kontroll. Vi följer i övrigt branschorganisationen Visitas avbokningsregler.

Prestigeprovningar och andra unika provningar ombokas ej. Det kan till exempel gälla en provning med utländskt besök.

Praktisk information

Lokalen är helt rökfri.
Åldersgräns 18 år för att bli serverad alkohol.
Husdjur är tillåtna.
WiFi finns. Fråga personal på plats för inloggningsuppgifter.

Vad folk säger om oss

“proffsigt”

Jättefin vinkällare, proffsig, kunnig personal, god mat och dryck!

Joanna

familjärt

Väldigt familjärt och spännande lokaler “

Björn

“Härligt”

Härlig atmosfär, trevlig och kunnig personal samt så himla mysigt

Helene

Mysigt

En veritabel Stockholmspärla!

Amalia

Adress:

Smakateljén Vasastan
Rådmansgatan 72
113 60 Stockholm

Tel:

08-410 952 60

E-Mail:

info@smakateljen.se

Skriv till oss

10 + 11 =